Dat 'leven in het nu'…wat is dat eigenlijk?


In gesprekken hoor ik mensen vaak zeggen dat ze zijn begonnen "met meer in het nu leven". Wanneer ik ze dan vraag wat dat precies inhoudt en hoe ze dat doen, valt er eerst een adembenemende stilte.

En dan komt het. “Ja, kijk, ik probeer dus meer stil te staan bij wat ik doe en meer te genieten van het moment...”. Op zich een mooi antwoord, maar wel erg vaag. En eerlijk is eerlijk, het is ook lastig om het in de juiste woorden te vatten, maar laat ik het eens proberen.

Naar mijn mening is het “nu” technisch gezien een ondeelbaar moment in een bepaalde periode. Het leven in het “nu” betekent dan dat je zo'n moment bewust bent van wat je doet, wat je voelt, wat je ziet, wat je denkt, wat je ervaart, waar je bent. Met andere woorden je verlengt de duur van het moment om stil te staan en bewust te zijn van datgene waar je mee bezig bent. Het lastige is dat wij zelf steeds meer dingen tegelijk en sneller willen doen en ook nog eens overladen worden door prikkels van buitenaf. In zo’n moment hebben we dus nogal wat te verwerken. Om alles bewust te ervaren hebben we in dat geval een heel lang moment nodig of we kiezen ervoor om minder tegelijk te doen en de prikkels van buitenaf meer links te laten liggen. De eerste optie is eigenlijk onmogelijk, maar de tweede optie ligt binnen handbereik.

De tweede optie betekent aandacht. Niets meer en niets minder. Aandacht voor je gesprekspartner, aandacht voor muziek waar je naar luistert, aandacht voor het eten dat je bereidt en eet, aandacht voor de natuur waar je doorheen wandelt, aandacht voor een bepaalde taak op je werk en ga zo maar door.

Volgens mij is “het leven in het nu” daarom niet iets wat met tijd te maken heeft, maar met aandacht. Geef maar eens aandacht aan jezelf, de mensen om je heen en de dingen die je doet. Het genieten komt dan vanzelf.


Recente columns